lax vox

Marketta Sihvo, Ph.D., een Finse speech en voice therapist, introduceerde haar LAX VOX-methode in 1991. Zij kwam met het idee om haar patiënten te laten bubbelen in water met een flexibel siliconen rietje. De meesten waren verbaasd, geïntrigeerd en vonden het leuk. Binnen een paar minuten konden de gebruikers een gezonde toon produceren. Daarnaast was het rietje makkelijk mee te nemen in een (hand)tas, kon het gebruikt worden om de stem op te warmen, maar zorgde het ook voor een goede cooling down na een vocaal belastende actie. Door de juiste vragen en begeleiding kreeg de laxvoxer inzicht in de eigen mogelijkheden en bijzonderheden/belemmeringen van zijn stemgebruik. Door deze methode kon men zélf voor ontspanning zorgen en overbelasting voor zijn.

 

Volgens de Turkse laryngologist Ilter Denizoglu (n.a.v. zijn aanwezigheid bij Sihvo’s workshop op PEVOC 2003 te Graz) gaat het om volgende: “De orale druk, vergroot door het water, verwijdt de ‘vocal tract’ tijdens het phoneren (het bubbelen met geluid). Dit voorkomt ongezonde spanningen in het keelgebied. Het rietje in de getuite lippen maakt een verlenging van de ‘vocal tract’, wat van invloed is op het geluid. De biofeedback (het feit dat je de lichamelijke verandering in je keelgebied meteen zelf voelt) helpt bij het maken van een gezond geluid.

Wil je meer weten over deze methode en het onderdeel maken van je zang-routine? Ik wil je graag helpen! Klik hier voor meer informatie.

 

Marketta Sihvo: “LAX VOX tube is a simple tool for immediately correct and facilitate the function of the vocal mechanism in short time. It changes the agent’s behavior and attitude bringing freedom and joy to voice use. Thus being a holistic method that affects the interaction of phonation, posture, breathing, laryngeal at all pitches. This is a cognitive approach giving multichannel biofeedback. Therefore LAX VOX tube is simple useful tool for starting voice cure, care and vocal education and adopting good vocal habits. Singers may apply laxvoxing into their normal exercises and singing tasks.”